UntOngLAAAAA....

About my lifestyle include parenting session. Also include working life and my family activity...

Leaderboard

Blog Baru Express


Aduhaiii.....

Baru jer nak berjinak-jinak balik dengan Blog nie... Mula-mula x perasan.. Lepas  Blogger Ieta tegur suruh buang robot text seperti kat link giveaway nie. Baru perasan ada problem..

Masa tengok kat dashboard ada Comment, tapi bila tengok kat blog ada 3 Comment.. Tapi x nampak siapa dengan apa kandungan comment tue.. 



Try PM Ieta, dia suruh follow dia punya tutorial, tapi bila tengok kat setting chek, x der pon word verification tue.. OFF kan word verification tu bagi mudah orang lain nak comment, x perlu verified macam lupa password maybank2u jer.. hehehe...

Cuba tengok betul-betul.. ada 2 yang benda pelik..
1) Tiada Comment Tab kat bawah Pages tab tu.. (Area Tab Kiri)
2) Limited Setting untuk Post & Comment. (Area Dibawah Comments)

Chek nak edit kat setting Post & Comment tue la untuk remove word verification... tapi cari punya cari.. x jumpa.. x tau la silap kat mana.. rasa ada ter delete HTML kot.......NAYEEE...

Last-last terus buat blog baru la..nie hasil dari nasihat Daus.. orang mintak tolong settlekan .. dia advice buat baru lak.. hahaha... Ok gak la baru dapat tahu.. boleh belajar sikit-sikit kan....

Sebelum buat apa-apa, Chek export dlu content yang telah dibuat.... 
Setting > Others > Blog Tools > Klik kat Export Blog... 
nanti content dalam blog sedia ada ni kita boleh import jer.. ni baru sikit post, klu orang yang dah buat beratus-ratus post,, import jer la kan.. x kan nak buat baru semua....

Pastu chek backup dulu Full template blog nie, maklum la malas nak edit template-template bagai nie, bukan reti mana pon... ambil apa yang ada jer.... hehehe.. UntOngLA kan.. hehehe

Pastu FASA create blog baru... klu x nak nama url blog baru tu sama macam dulu punya.. yg existing tu kene la tukar dulu...
tukar kat 
Setting > Basic
1) Title
2) Blog address... nanti blog baru boleh la letak address lama kan... hehehe.

Title dgn address tue boleh la letak yang lama punya....

Nanti export balik la file yang dah export tue.. Setting > Other> Blog Tool>Import Blog... So, content kat blog lama akan ada dalam blog baru nie la termasuk dengna comment semua la...
Follower dengan Blog Hit akan reset balik la jadi 0.. hehehe...

Pastu upload balik template lama 
Template > Backup/restore/> Upload 
Insyaallah Blog baru akan jadi sama macam blog lama dari segi penampilan.. :)

10Q pada ieta, Daus yang sangup tolong.. hehehe.

Sila beri tunjuk ajar jika ada cara yang lagi express.... Ilmu x rugi belajar.... Tuntut la ILMU sampai ke negeri China... hehehe..

tq

3 Komentar untuk "Blog Baru Express"

p/s; boleh baca tentang sle kat tab bawah header dayangdeno :)

la... kesiannya... takpe2... at least siap dah 1 tutorial buat blog utk newbies. Good luck ye. Skrg dah mudah nk komen dah. terbaiklah Khudri :)

Recent Comment

Recent Visitors

 
Copyright © 2014 UntOngLAAAAA.... - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info