UntOngLAAAAA....

About my lifestyle include parenting session. Also include working life and my family activity...

Leaderboard

10 Memori Di Asrama yang mencuit Hati

 Assalamualaikum w.b.t Dan Salam Sejahtera

Pengalaman Tingal Di asrama Sekolah Menengah

Mungkin kehidupan di Asrama hari ini dengan waktu awal 2000 dulu berbeza, namum pengalaman tingal di Asrama semasa sekolah menegah dahulu masih diingati. Aku mula tingal di asrama pada 1999 sehingga 2003 di Sekolah di Tengah Bandar Jitra, Kedah..Tinggal di Asrama sekolah dan di Universiti amat berbeza, tapi tingal di Asrama sekolah lebih mengamit kenangan dan mencuit hati..

1) Selipar Selalu Hilang
Hairan bin Ajaib, Selipar di asrama merupakan item paling HOT... tetiba boleh hilang, klu jumpa pon mesti sebelah ja, tu yang pergi sembayang jumaat selipar kawin.... Kadang-kadang ada gak yang nakal ni pergi Masjid semasa Solat Jumaat macam pergi Shoping Komplex, Pergi selipar Jepun, Balik elok jer selipar, ntah siapa punya selipar diog ambil... Kawan Aku Syed Zakry memang pernah buat perangai kunci dia punya selipar Jepun.. Dah tension sangat ashik kene beli selipar baru.. hahaha..
10 Memori Di Asrama yang mencuit Hati
Sumber : google
2) Ponteng Solat Berjemaah di Surau
Setiap pagi, Warden Asrama akan datang untuk mengejutkan kami, aku masih ingat cikgu "Mat Sabu"  datang  - "Bangun, Bangun" dengan semburan air di tangannya... haha... Selalu aku bangun, lepas itu aku masuk dalam locker tidur balik, hehehe... Pernah sekali terlelap sampai orang dah habis solat, solat dalam bilik je la dan malang nasib tawaf court tenis secara berjemaah sebab x turun surau solat...

3) Ponteng Kelas Mengaji Al-quran 
Selalunya belajar mengaji semasa tingkatan 1 dengan 2 sahaja.. masa tu sekolah sesi petang, Jadi setiap hari Selasa, kene pergi surau mengaji lepas riadah pagi, ada Ust akan datang mengajar... Kalau ust x datang tu waktu paling seronok...hehehe.. Pernah gak ponteng kelas mengaji masa tingkatan 1, ustas tu repot dekat ketua Warden - Cikgu Mail, apa lagi panggil la kitaog yang ponteng nie, Kene rotan dengan pembaris la...

4) Tidur semasa Prep @ Study
Pelik gak asal tingal di Asrama jer memang jadi kaki tidur.. Tambah-tambah petang lepas makan tgh hari memang ngantuk gila..Waktu prep petang selalu terkandas, tidur dalam dorm.. Pernah terkantoi dengan Ketua Warden - Cikgu Mail dengan skuter merahnya datang buat checkup, dengar jer bunyi skuter dia kat bawah, huru hara pakat turun.. Pernah 2 kali kene denda yang luar biasa.. Ada sekali dia bawak colour spray, di spray atas kepala sorang-sorang... nak basuh tu seksa.... Pernah jugak kene lap air spender siapa ntah di muka... 

Waktu prep malam, selalunya kene pergi dekat kelas sebab ramai sangat orang, maklum la sekolah 2 sesi.. Dewan makan x cukup nak tampung.. Pernah terlelap dalam kelas waktu prep malam.. Kitaog memang kalau ada orang tidur semasa prep malam  memang jadi baik hati, memang x akan kejut punya... masa balik semua mesti senyap-senyap tutup lampu pastu keluar.. Tingal la orang yang tidur berseorangan... hahaha..
10 Memori Di Asrama yang mencuit Hati
Tidur Masa Prep

5) Fly @ Lompat Pagar
Selalunya waktu malam, tetiba perut jadi lapar, nanti ada la runner yang kutip duit untuk tempah beli makanan.. Maklum la sekolah di tengah bandar, memang banyak kedai di sekitar Sekolah... Bila dah mula masuk tingkatan 3, mula la nk Fly jugak, kadang-kadang bukan lapar sangat pon, tapi rasa seronok bila fly berjemaah.. Seronok main kejar- kejar dengan pak guard..hehe..

6) Aura Dragon Ball
Setiap Sabtu mesti ramai berebut- rebut nak masuk bilik TV, Sebab cerita Dragon Ball je pon.. x kira la yang besar ke yang kecik ker memang hampir semua tengok citer nie. Biar la dalam komik dah ada pon, memang cerita Dragon Ball jarang ditingalkan untuk ditonton.."kame ha me ha".. Pernah masa Kelas tambahan siap mintak untuk balik tengok Dragon Ball lagi.. Memang cikgu masa tu memahami.. ntah-ntah cikgu pon nak tengok Dragon Ball..
10 Memori Di Asrama yang mencuit Hati
Dragon Ball
7) Basuh Baju Senior
Aktiviti nie dulu amat femes, boleh kata menjadi rutin junior pulak untuk basuh baju Senior. Tapi aku memang x pernah suruh junior basuh baju aku... Pelik kan, sebab aku dulu kalau kene basuh baju senior jer mesti x ikhlas nak buat.. bila x ikhlas tu, mula la basuh guna kaki jer pastu ambil baju tu celup dalam air jamban sebelum sidai... Sebab tu aku x berani nak suruh org basuh baju aku, nanti mungkin og buat macam tue jugak... sori la abg- abg senior yang aku pernah basuh baju korang.... hehehe...

8) Aktiviti semasa Outing @ Keluar
Setiap hari Sabtu memang boleh keluar, jumaat malam jer kumpul buku keluar untuk warden sain... Kadang- kadang tiru sain warden... tempat yang biasa untuk belajar tiru sain tu salah satunya adalah tilam... kalau tengok kat tilam dekat asrama mesti ada berbagai coretan. salah satunya Sign warden... hehe..

Selalunya keluar pon untuk beli barang-barang, makan mee sup perut.. kadang-kadang kalau x tahu nak buat apa, mesti pergi cyber cafe beramai-ramai main Red Alert dengan Counter Strike .. x pon main MiRC nak cari pasangan la konon.. hehehe.. Dulu mana ada Hp.. nak main kene pergi CC la..

9) Kolam Ikan Sekolah
Setiap 2 minggu kene balik Kampung, bila dah naik tingkatan 4, pernah jugak x balik kampung, sebab rumah aku paling jauh, kat kelantan.. jadi pernah jugak x balik.. kadangkadang cari 2-3 orang duk dalam asrama tue... x berapa best sangat klu sikit orang.. Tapi pernah mas tu kitaog duduk dalam 8-10 orang yang x balik... Sekolah tu memang kita punya la,.. Lapar? x jadi masalah, ikan talapia dalam kolam sekolah jadi mangsa...tong-tong duit buat BBQ... hehehe.. 

10) Makanan kat Dewan Makan
Makan kat asrama dulu memang dalam tray besi yang ada banyak partition tu.... Antara makanan yang paling diminati atau yang disambut baik semestinya makanan yang ada Ayam.. Makanan pada Hari jumaat paling best, Nasi Ayam pastu ada ais krim... Kalau time lauk ikan jaket atau kari ikan tongkol jer mesti kurang mendapat sambutan... Padahal sekarang ikan tu pon dah mahal...Tambah buat masak berinti pedas tu memang sedap...
10 Memori Di Asrama yang mencuit Hati
Nasi Ayam Tray
Sebenarnya banyak lagi memori yang memang tak akan dilupai... tapi macam panjang sangat lak nanti... Mintak maaf la gambar x der yang real, hanya ehsan dari google.. maklum la dulu mana ada kamera cangih macam sekarang kan... 

TQ
4 Komentar untuk "10 Memori Di Asrama yang mencuit Hati"

tak pernah merasa semua ni masa sek dulu.time masuk u ni la baru nak rasa :)

baca ni betul2 imbau balik kenangan time asrama dlu. hahah rndu pula nak blek smula zaman skolah

Saya penah merasai duduk di asrama time masuk kolej.. =) masa tue ralat jugak sebab first time kena buat dan berdikari sendiri..

Assalamualaikum sdr khudri halim. Saya tertarik dengan kisah ini. Ingin kami kongsikan kisah ini di portal pendidikan kami www.gpsbestari.com untuk dijadikan panduan kisah kehidupan di asrama dulu dan kini. Terima kasih. =)

Recent Comment

Recent Visitors

 
Copyright © 2014 UntOngLAAAAA.... - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info