UntOngLAAAAA....

About my lifestyle include parenting session. Also include working life and my family activity...

Leaderboard

Percutian Pertama 2015 - Destinasi Kedah

Assalamualaikum w.bt

Pengalaman Percutian Pertama 2015.

Kali nie, nak kongsi pengalaman percutian pertama 2015.. Destinasi pilihan adalah Negeri Kedah... Sebab apa negeri kedah? Tujuan utama untuk balik kampung, bawa A'sim jumpa Mak Tok..Nak dijadikan rezeki, ada cuti Tahun baru dan ada tiket offer murah dari MAS

Percutian Pertama 2015 - Destinasi Kedah
MH 1202 - KL -AOR

1 Hb 2015, kami bangun seawal pukul 3 Pagi, masa tu baru nak kemas barang A'sim dan baju.. Kami bercadang parking kereta di Putrajaya dan pergi ke KLIA menggunakan perkhidmatan ERL.. Sebab pa Parking kat Putrajaya? Salah satu sebab adalahj kos parking yang tidak terlalu mahal dan parking berbumbung.


Percutian Pertama 2015 - Destinasi Kedah
Keluarkan Bateri Kereta untuk cuti panjang

Sampai ja kami di putrajaya, Cheq terus bukak bateri kareta, Ni salah Satu Tips untuk letak kereta lama-lama..Cara nie sebab nak kurangkan risiko bateri habis.. 

Percutian Pertama 2015 - Destinasi Kedah
Terminal ERL Putrajaya

Kami sampai di putrajaya, A'sim masi tidoq lena, masa tu la bersiap bagi susu semua, Semasa kami baru sampai, ERL baru bergerak, so, kene tunggu next train la dalam 20 minit macam tu... Untuk makluman, harga tiket ERL dari Putrajaya menuju KLIA, lebih kurang RM6.20..

Percutian Pertama 2015 - Destinasi Kedah
A'sim Tunggu ERL

Masa nie sempat snap A'sim masa tunggu ERL di terminal Putrajaya... Tengok kat situ, orang pon dah ramai, kebanyakan orang yang kerja di KLIA dgn KLIA2

Percutian Pertama 2015 - Destinasi Kedah
Check-in Barang

Dah sampai KLIA, terus ke tingkat 5, terus kami ker tempat letak barang. Masa tu pon, staff MAS dah inform Gate A7 untuk destinasi ke Alor Setar.


Percutian Pertama 2015 - Destinasi Kedah
Pintu Pemeriksaan

Lepas subuh, terus pergi ke pintu pemeriksaan untuk masuk.. Satu lagi tips, Better print boarding Pass sebab kadang-kadang boarding pass dalam Telefon tidak dapat diimbas oleh machine.. Nie aku tengok depan mata, seorang ibutapi gagal imbas barcod dalam telepon, pastu nak tak nak kene la dia pergi print balik boarding pass dekat kiosk.. Dah la mendukung anak, klu dah terlambat tu memang kesian la... Cadangan kepada KLIA, supaya meletakan 1 kiosk yang berdekatan pintu pemeriksaan.

 Jam dah sekitar pukul 7 masa kami mula masuk... Kesilapan utama sebab pergi Surau dekat International Gate dulu, dah la jauh... Patutnya daftar terus dalam pintu pemeriksaan, sebab surau memang ada dekat tingkat bawah (3) berdekatan dengan Marybrown... Dah la jauh Balai perlepasan A7 tu jauh, berlari-lari kami takut kene tingai... naya...Nasib baik bawa stroller A'sim, x la penat sangat nak kene dukung... Lama dah x lari, nak naik cram kaki... 


Percutian Pertama 2015 - Destinasi Kedah
Menunggu di Balai Perlepasan - A7

Sempat la jugak masuk dalam balai perlepasan.. tengok-tengok ada annoucement yang Kapal tu delay dalam 1 Jam lebih, Ada masalah teknikal katanya.. Kapal akan bertolak pukul 8.30.. Pulak.... hahaha.. wat penat jer lari... Tapi x pa la sempat la nak tukar pampers anak dulu... Bagi budak selesa sikit dalam kapal tu..

MAsa Dalam Kapal tu, Kapten tu mintak maaf sebab kapal delay, Sebabnya Pilot x der, Dia tahu last-last minit untuk ganti... Pilot tu sakit kot.. X tah la mungkin cakap sebab x nak bagi penumpang gelisah.. Kan banyak kes kapal terbang akhir-akhir nie.. Ahamdullilah semua selamat.. dan kami sampai Kedah nak jumpa Mak Tok A'sim...

TQ
5 Komentar untuk "Percutian Pertama 2015 - Destinasi Kedah"

Alhamdulllilah, yang penting sampai selamat.

xtahu plak tips keluarkan bateri keta tu...

Enak liburan bisa bersama keluarga :)

Recent Comment

Recent Visitors

 
Copyright © 2014 UntOngLAAAAA.... - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info