UntOngLAAAAA....

About my lifestyle include parenting session. Also include working life and my family activity...

Leaderboard

One Drive 15GB Percuma

Assalamualaikum w.b.t Dan Salam Sejahtera.

Harinie nak share cara nak menggunakan One Drive secara percuma. Nie bukan iklan berbayar, tapi lebih kepada testimoni la.. hehehe.
Dulu namanya SkyDrive tapi awal tahun 2014 klu x silap microsoft dah tukar nama produk nie jadi One Drive. Produk One Drive nie ada yang percuma ada yang kene bayar.. Klu Business punya memang kene bayar, Klu yang baru hendak mencuba, boleh guna yang free dalam 15GB. klu rasa dah banyak doc nak letak dalam cloud boleh la klu nak upgrade. Plan seperti dibawah. Semua harga dalam GBP (pound Sterling) bukan Raheem Sterling ek. hehehe.

One Drive nie saya dah guna bermula hujung tahun 2012 semasa namanya masih skydrive lagi. Guna yang Comp bagi, business punya akaun. Pelan termasuk email, onedrive, yammer, dan sharepoint. Office file projek saya simpan dalam nie sebab boleh sambung kat rumah.

Produk One Drive nie seakan sama macam  Dropbox,.. Cuma bezanya, dapat 15GB berbanding dropbox kalau x silap just bagi 2.5GB untuk akaun yang percuma. Sekiranya ada beli Handphone HTC baru dropbox bagi 100GB. One Drive nie, yang bestnya boleh edit dokumen secara online. 

Contohnya buat assignment berkumpulan atau report Lab bagi pelajar kat universiti atau kolej boleh utilize betul benda nie. Contohnya, kalau sebelum ini ada 5 orang yang berkongsi laporan untuk update bahagian masing2, ketua selalu tunggu semua 5 file yang di hantar sebelum compile dan update.. Klu guna onedrive, 1 Laporan tue, boleh diedit oleh 5 orang pada masa yang sama. 

Ok. nanti saya update cara nak install onedrive untuk PC (Windows7). Yang nie lebih kepada offline, maksudnya klu x der internet, boleh edit file dalam tue, bila dah ada internet balik, automatik doc tu akan sync dgn yang ada kat cloud.  Boleh tengok status awan (Putih-free akaun) indicator warna hijau tue process untuk sync file dalam desktop terus ke cloud. 




TQ






5 Komentar untuk "One Drive 15GB Percuma"

Rasa mcm pnh rgster,tp x guna pown..ngeee

menarik. macam lagi best dari dropbox :)

x pernah lagi guna ni...biasa guna dropbox jer...

bagus =)

visit www.rinaprettyhealthy.com ya

Recent Comment

Recent Visitors

 
Copyright © 2014 UntOngLAAAAA.... - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info