UntOngLAAAAA....

About my lifestyle include parenting session. Also include working life and my family activity...

Leaderboard

Cara Nak Mengatasi Bayi Selsema

Petanda Awal Bayi Demam

Assalamualaikum w.b.t

 Dua hari lepas A'sim hanya batuk batuk.Semalam Asim mula tunjuk tanda-tanda nak demam, selsema dah makin teruk,minum susu dah mula kurang, Muntah banyak... Pening x tau nak buat apa... 1st Time A'sim selsema, Sebelum nie masa pantang hanya demam kuning tu ja,, tapi dulu x la teruk sangat..
Hidung Selsema
Lendir- Lendir dari Hidung meleleh keluar

Semalam, terus potong bawang merah untuk letak kat baby... Ada terbaca yang bawang merah dapat tarik virus@bakteria... Pastu bakar bawang putih dan letak dengan minyak zaitun untuk sapu kat badan dengan kaki baby...

Hirisan Bawang Merah untuk serap virus
Bawang Merah yang telah dihiris

Dah Sapu minyak kat badan bayi, still hingus meleleh... Ambil Baby nose cleaner untuk sedut hingus yang menyekat pernafasan baby. Beli benda nie sebelum A'sim dilahirkan lagi, masa ada Expo dekat KLCC awal Tahun 2014...

baby Nose Cleaner
Sumber Pic : Cillymomma

 Mintak tolong wife pegang baby, sebab nak cuba guna steamer untuk tekup muka A'sim kat wap tu, bagi hingus keluar banyak lagi. Tu pon guna vsteriliser....Tapi x tahu nak letak apa dalam air tu, cummin oil x der. kat rumah.. Terus nyesal x beli... Hmmmm...Nampak lega la sikit muka dia lepas proses steam tu....
Hingus berkurangan
Baby A'sim

Agak lewat la baby tidur semalam, Malam yang panjang...:(,kesian tengok dia tidur x berapa nak nyenyak... Agak kerap dia bangun...  x mampu nk bujat apa dah... Peluk ja la bagi dia rasa selesa sikit...

Baby Tidur
A'sim Tidur












3 Komentar untuk "Cara Nak Mengatasi Bayi Selsema"

teknik bawang merah sama dengan my emak... dulu kecik-kecik bila demam dia buat camni, tapi sapu kat kepala. puas lari satu rumah sebab tak suka bau bawang ;)

jom join >> http://buatwanita.blogspot.com/2014/10/segmen-buatwanitablogspotcom-mencari.html

ye mmg kene sedut hingus baby.. my husband sedut ngn mulut je :)

Jemput join segmen ini.. http://sueakgogeous.blogspot.com/2014/10/9-awesome-blogs-of-month.html

thanks ya, isi artikelnya keren.
Sangat membantu ..Untuk spa di rumah itu apakah boleh dilakukan tanpa pengawasan ahlinya ? .. dan klo pusat kaos kaki bayi itu dimana ya ..
Trims :) moga makin sukses..

Recent Comment

Recent Visitors

 
Copyright © 2014 UntOngLAAAAA.... - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info