UntOngLAAAAA....

About my lifestyle include parenting session. Also include working life and my family activity...

Leaderboard

Projek Naiktaraf Pusat Data JKR - Relocate Server


Harinie nak update kerja-kerja migrasi server JKR  bagi Projek Naiktaraf Pusat Data JKR... Kerja-kerja migrasi nie mula dibuat selepas waktu bekerja dalam pukul 6ptg macam tu... hari jumaat la....

Lepas ajer tutup production server, wakil dari TIME dgn GiTN terus potong fiber ISP (Internet Service Provider)..Sebelum nie, diog dah siap-siap lay horizontal cabling (outdoor cable) dari tingkat bawah terus ke Data Center melalui Riser...Ptg tu, just kerja-kerja relocate equipment jer... Dalam pukul 8 malam mcm tu, ISP dah boleh UP balik dah, sekarang tunggu Network appliances dgn server masuk...
Kerja-kerja re-route Fiber Cable (outdoor) sedang giat dilakukan.. Lebih kurang 30 Fiber Cable kene re-route balik supaya cable-cable tue dimasukan didalam trunking cantik-cantik..1 Fiber cable tue ada 12 Core... Kerja re-route fiber nie la yang paling leceh... Nak kene follow trunking yang dah pasang... klu pasang straight jer, x per la, nie banyak betul corner, maklum la nak kene elak dari laluan Ducting Centralise Aircond....

 Macam Pesta + joget Pak maon plak Malam tue... ramai orang ang duk mengangkat Server dgn Storage untuk ubah pergi kat area yang dah siap... Maklum la Target Sebelum Pkul 6 Pagi, Portal JKR dah boleh Access... Nanti Bilik Lama tue akan di baiki untuk bagi besar lagi Data Center... Tambah 2 x ganda jer dari saiz asal.

 Penusunan Server dan Storage (SAN) giat dilakukan...

 
Lepas semua peralatan server dan network dah pindah, Temporary partition dipasang (gyprc wall).. Pasang dinding nie, untuk clear kawasan asal Pusat Data dan supaya Udara Sejuk x keluar dari kawasan server yang dipindah..
 
NIe la keadaan di Bilik Server Lama setelah Raised Floor ditangalkan... Banyak gila kabel... Kawasan bilik nie, kene dibersihkan, pastu makeup cantik-cantik, baru boleh migrate balik server sahaja..


Nie keaddan bilik Setelah Syiling dibukak... Conduit pon penuh woo.. Tikus x tahju la ader ker x.. hahahaha...

Yang Besar tu PAC (Presicion Aircond) yang lama, Bapak besar, Hrtu dah meletop sebijik... Nak harap kan yang 1 bijik nie,, memang masalah la.. nampak jer besar, tapi manja.. maklum la barang dah 20 tahun lepas punya... Nak cari spare part pon susah.....

Nie la hasil untuk relocate sementara untuk bagi laluan kawasan lama dibersihkan... Lepas dah siap kene relocate lagi sekali ke tempat lama nanti... Alhamdulillah dalam Pukul 3pagi macam tue, Portal dengan kritikal Server dah boleh UP..  Orang dari luar dah boleh access, cuma klu nak access dari dalam masih x boleh sebab horinzontal cable belum siap re-route..

 
Lepas settle re-route Outdoor Cable, Kerja-kerja splicing dijalankan, Barang ada 1 je, Tahap kesabaran amat diperlukan masa nk buat splicing nie.. Bayangkan lah, nak splice 1 fiber jer pon amik masa lebih kurang 3-5 minit... total fiber cable tadi ada 360 Core.. hahah... Splice fiber nie untuk masuk dalam fiber patch panel.... Alhamdullilah semua kerja-kerja selesai malam SABTU tu, Total 1 hari jugak la dari tarikh DOWN... Nasib baik x der orang kerja.. haha, klu x kompon ada org bising x leh access internet.... 

Kerja-kerja poyo sedang giat dilakukan oleh Penulis (chek la), Arip Panda dgn Khalil Buncit (Si Penyelidik Telinga)... HAHA.... jangan marah nanti kene jual....


1 Komentar untuk "Projek Naiktaraf Pusat Data JKR - Relocate Server"

wow.. kelam kelibut nampak.. done follow here :D

Recent Comment

Recent Visitors

 
Copyright © 2014 UntOngLAAAAA.... - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info